SharpShooter Followers

Sunday, July 05, 2009

Nasib Kg Buah Pala zaman PR dgn nasib Kg Sg Batu zaman BN-Malaysiakini

Pampasan RM200 ribu yang dipersetujui adalah sudah mencukupi malah terlalu besar untuk setiap keluarga di Kg. Buah Pala. Lim Guan Eng memang tertekan dengan berbagai isu yang timbul sekarang. Beliau menafikan kononnya beliau tidak mahu berjumpa dengan penduduk Kg. Buah Pala, tetapi 2 Timbalannya YB Dr Mansor dan YB Ramasamy telah bertemu dengan penduduk Kg. Buah Pala dan beliau anggap telah berjaya. pampasan itu sudah lebih dari cukup.

Cuba kita imbau kembali isu perpindahan yg memang kerap berlaku di P. Pinang terutamanya melibatkan orang Melayu yang terpaksa pindah. Pada tahun 2006 di Kg Sg Batu sebagai contoh, bayangkan mereka terpaksa pindah dalam bulan Ramadhan ketika mereka sedang bersiap sedia menyambut hari raya. Tidakkah ini terlalu kejam namanya. Cuma ketika itu BN yang perintah jadi media arus perdana langsung tidak buat liputan. Mengapa TV3 dan yang sepusat dan sepusing dengannya tidak datang walaupun telah dijemput. Cuba kes ini terjadi sekarang sudah tentu ia menjadi isu besar.

YB Syed Amerudin Adun Bayan Lepas yg ketika itu Exco Perumahan bertindak seolah2 wakil pemaju bukan membela nasib rakyat orang Melayu yang mengundinya. Beliau tergamak melihat orang Melayu diusir keluar ketika mahu menyambut hari raya. Beliau turut sediakan lori lagi untuk mereka pindah. Inilah sikap YB Syed Amerudin wakil rakyat UMNO yang kononnya nak bela nasib orang Melayu. Penduduk Sg Batu tidak bernasib baik jika nak dibandingkan dgn penduduk Kg Buah Pala yyang akan dapat pampasan RM200 ribu. Penduduk Kg Sg. Batu hanya dapat sebuah rumah berharga RM40.00 sahaja. Itupun setelah PKR dan PAS campur tangan. Ikuti sedutan video yang masih ada dalam simpanan saya, dengarlah luahan rasa derita jiwa mereka.