SharpShooter Followers


Thursday, May 30, 2013

Saya mahu jadi pemimpin Melayu no 1 di P.Pinang - Hj Rashid Hasnon TKM 1 P.Pinang

Apabila bekas Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Datuk Mansor Othman mengambil pendirian untuk bertanding di Parlimen Nibong Tebal sahaja pada musim Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13), nama Hj Rashid Hasnon mula meniti di bibir rakyat Pulau Pinang.


Beliau pernah menjadi Ahli Majlis bagi Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dari tahun 2011 hingga tahun 2013.
Beliau dikenali sebagai profesional Islamis dalam kalangan rakan-rakan karib.

15 tahun sebagai Pengurus Kanan di sektor korporat ASE serta lima tahu berkhidmat sebagai Jurutera di PERNAS NEC menyerlahkan bahawa beliau seorang yang berpengalaman dalam dunia perindustrian.

Tidak cukup dengan itu, beliau pernah diberi tanggungjawab menguruskan seksyen pengurusan bagi Kilang Motorola Electronic selama lima tahun.

Malah, beliau pernah diberi kepercayaan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif di syarikat korporat Data Ulung Sdn Bhd.

Selain itu, kewibawaannya turut dilihat dalam dunia gerakan badan bukan kerajaan (NGO) yang berlatarbelakangkan Islam.

Selama lapan tahun bermula pada tahun 2000, beliau pernah menjadi Yang Dipertua Jamaah Islah Malaysia (JIM) Pulau Pinang (kini dikenali sebagai IKRAM Malaysia).

Dalam tempoh yang sama, iaitu dari tahun 2008 hingga sekarang, aktivis berkenaan masih diberi taklifan sebagai Ahli Jawatankuasa JIM Pusat.

Paling menarik, sepanjang berkecimpung dalam pergerakan dakwah, beliau pernah menyertai misi kemanusiaan sedunia ke wilayah bergolak Gaza, Palestin.

Dalam pilihan raya umum lepas, beliau diberi tanggungjawab untuk mempertahan kemenangan bagi kawasan DUN Pantai Jerejak yang pernah disandang oleh Sim Tze Tzin (kini bergelar Ahli Parlimen Bayan Baru).

Apabila mendapat tahu bahawa beliau menang dengan 5,354 undi majoriti, tidak salah lagi Mohd. Rashid Hasnon, 53, dipinang menjadi Timbalan Ketua Menteri yang baru.

Mohd Rashid mendapat 11,805 undi denganmenewaskan pencabarnya dari parti pembangkang, Wong Mun Hoe yang mendapat 6,451 undi sahaja.

Dalam wawancara eksklusif bersama-sama wartawan, ZAINULFAQAR YAACOB, Mohd. Rashid berkongsi wawasan 100 hari menjadi orang nombor dua dalam Kerajaan Negeri Pulau Pinang sejak mengangkat sumpah pada 9 Mei lepas.

Dalam 100 hari ini, beliau bercadang untuk turun dan dengar perkongsian akar umbi rakyat, khususnya yang berkaitan dengan port-folio Exco yang ditaklifkan kepadanya.

Mohd. Rashid diberi amanah sebagai Pengerusi Tetap Jawatankuasa Pembangunan Industri Perdagangan Antarabangsa, Koperasi & Perhubungan dan Pembangunan Keusahawanan.

"Ada beberapa isu berbangkit yang perlu diselesaikan dalam 100 hari ini dan saya cuba untuk turun dan dengar semua hal berwajib itu.

"Jika Y.A.B Tuan Lim Guan Eng diharap menjadi Ketua Menteri untuk seluruh rakyat Pulau Pinang, sebagai Timbalan Ketua Menteri I kepada beliau, tentulah saya juga diharap menjadi pemimpin Melayu nombor satu yang boleh mengukuhkan kepemimpinan Kerajaan Negeri ini," ujar beliau di Komtar, George Town baru-baru ini.

Justeru, katanya, segala permasalahan rakyat, khususnya mengenai kepentingan Melayu wajar mendapat perhatian daripadanya.

Itu, katanya lagi, termasuk projek pelabuhan antarabangsa tuna di Batu Maung dekat Parlimen Bayan baru yang dilaporkan terbengkalai serta dianggap merugikan nelayan pantai, termasuk Melayu.

"Sepatutnya warga Batu Maung paling banyak mendapat manfaat daripada projek asal Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) yang bernilai RM243.38 juta di bawah kerajaan pusat, tetapi, terbengkalai sehingga kini," ujar beliau.

Difahamkan, projek tersebut diserahkan kepada syarikat konsesi Malaysia International Tuna Port Sdn. Bhd. (MITP) semasa Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin masih menjadi berjawat jawatan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani.

Perjanjian konsesi sejak 32 tahun di atas sebidang tanah seluas 20 hektar itu sehingga hari ini dianggap terbengkalai.

"Kalau nak selesaikan projek ini, inilah masanya (selepas PRU13). Saya akan menjadi jalan untuk berbincang dengan Kerajaan Pusat supaya projek ini boleh diteruskan," ujar beliau.

Beliau berkata, kolaborasi dengan beberapa Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMK) seperti Dr Afif Bahardin (Exco Pertanian dan Industri Asas Tani, Pembangunan Luar Bandar dan Kesihatan) dan Datuk Abdul Malik Abul Kassim (Exco Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna) boleh mengukuhkan insiatif Kerajaan Negeri dan Kerajaan Pusat bagi menyelesaikan beberapa projek terbengkalai di negeri berkenaan.

PACU FDI

Mohd. Rashid mengakui bahawa rekod pelaburan asing langsung (FDI) selama lima tahun lepas yang berjumlah kira-kira RM38 juta ternyata memberi saingan terhadap dirinya untuk lima tahun mendatang.

Pulau Pinang pernah mencatatkan FDI tertinggi pada tahun 2010, iaitu sebanyak RM12.2 bilion. Manakala, pada tahun berikutnya berjumlah RM9.1 bilion.

Maka, beliau secara peribadi berharap pengalamannya dalam industri boleh membantu kepemimpin Guan Eng untuk terus meletakkan Pulau Pinang sebagai destinasi pelaburan terbaik di rantau ini.

"Selama 30 tahun ini, memang saya menceburi bidang perindustrian. Ia tentunya berkait rapat dengan FDI.

"Saya tahu dua tahun belakangan ini, walaupun ada telahan mengatakan bahawa FDI kita (Pulau Pinang) akan merudum, tetapi, keseluruhan FDI selama lima tahun lepas menunjukkan kita (Kerajaan Negeri) adalah terbaik di Malaysia.

"Saya sedang tekun memikir bagaimana ia boleh menghubung (menjadi kesinambungan) serta memberi manfaat kepada rakyat di negeri ini," ujar beliau.


PENGANGGURAN DAN KESTABILAN

Mohd Rashid berkata, rekod FDI yang baik seharusnya memberi manfaat kepada Kerajaan Negeri dan rakyat terbanyak di Pulau Pinang.

Justeru, beliau cuba mendekati masalah pengangguran khususnya membabitkan anak muda lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Menurut beliau, guna tenaga kumpulan berkenaan perlu ditingkatkan dengan kemahiran lanjutan supaya tidak berlaku penguncupan sumber manusia dalam sektor industri apabila diperlukan kelak.

"Benda (peluang pekerjaaan) itu merupakan satu kestabilan. Kalau kadar pengangguran tinggi, ertinya kurang stabil. Jadi, kita nak pastikan bahawa kadar pengangguran di bawah 1 peratus daripada rakyat (1.611 juta).

"Fokus saya secara umum pada kestabilan industri. Selain itu, saya memikir untuk menangani kebanjiran guna tenaga warga asing di negeri ini kerana ia memberi impak berantai pada pengaliran keluar wang negara, umpamanya.

"Ini tidak baik bagi sebuah negara dan negeri juga. Mungkin perlu direalisasikan polisi gaji minima yang lebih menguntungkan pekerja tempatan.

"Di MPSP, kita memulakan pengambilan semula pekerja tempatan selepas menanggguhkan penswastaan beberapa sektor berkaitan MPSP.

"Kita lihat pengambilan warga asing sebagai buruh rendah walaupun baik untuk majikan kerana upah yang rendah, susah untuk sebuah Kerajaan mengawal sosialisasi mereka di negeri ini.

"(Ekoran itu,) dalam peringkat operator umpamanya, mungkin perlu meningkatkan pengambilan pekerja tempatan lebih 50 peratus (bagi menggantikan pekerja asing kelak)

"Kita tak boleh mendapat tenaga separa mahir sebagaimana guna tenaga dari negara-negara jiran seperti dari Indonesia (jika diperlukan nanti).

"Untuk memenuhi keperluan 50 peratus tenaga separa mahir tempatan ini, sudah tentulah memerlukan guna tenaga baru (termasuk) lepasan SPM yang dididik dengan kemahiran (lanjutan) sesudah meninggalkan dunia persekolahan. Di sinilah kepentingannya," ujar beliau. ABDUL RAHMAN MENTOR SAYA


Di sisi Mohd Rashid, Saidina Abdul Rahman bin Auf cukup istimewa.

Abdul Rahman di sini Mohd. Rashid umpama mentor dalam mengerakkan pelan keusahawanan negeri ini.

"(Dalam) 100 tahun ini, saya ada koperasi dan keusahawanan masyarakat...ini berkaitan JKKK (Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Komuniti) dan di peringkat masjid-masjid.

"Sebenarnya prospeknya sangat baik tetapi tiada aspek material untuk menggerakkannya.

"Kalau kita mahu menggerakkan gerakan keusahawanan serta koperasi ini, prasaranan ke arah itu perlu disediakan terleih dahulu untuk menyakinkan pihak berwaib bahawa di negeri ini mempunyai prospek tersebut.

"Abdul Rahman bin AUf, dia adalah salah seorang dari 10 sahabat yang dijamin masuk Syurga. Dia, saya anggap macam mentor saya.

"Semasa Yahudi monopoli industri asasi air, Abdul Rahman tengok dan akui yang Yahudi menguasai ekonomi kerana menguasai air yang menjadi keperluan semua orang.

"Abdul Rahman akhirnya negosiasi untuk membayar sejumlah tertetu wang pajakan dan mengumpulkan wang secara koperatif di Makkah.

"Walaupun duit (pajakan) tidak cukup, Yahudi itu setuju dengan tawaran Abdul Rahman, iaitu beliau menguruskan air pada hari genap dan Yahudi itu pada hari yang ganjil.

"Apabila timbul hari ganjil, orang tidak beli. Apabila timbul hari genap, orang beli kerana air murah dan akhirnya dirakyatkan.  

"Jadi, koperasi ini penting dalam menghubungkan masyarakat. Dan di sinilah peranan koperasi penting dan perlu digerakkan dengan anak muda melalui pinjaman mikro kredit Islam," ujar beliau.MELAYU DI PULAU PINANG


Sebagai pemimpin Melayu nombor satu di Pulau Pinang, Mohd. Rashid mengakui bahawa keputusan PRU13 sedikit banyaknya memberi kesan pada dirinya.

"Tsunami Cina" yang digembar-gemburkan oleh pembangang Pulau Pinang wajar didepani secara rasional, kata beliau.

"Kerajaan Negeri ditubuhkan selepas mendapat 68 peratus, ertinya kita (Pakatan Rakyat) menang dari segi elektoral (30 kerusi ADUN) dan undi popular.

"Melayu masih majoriti di Semenanjung dan kita (Pakatan Rakyat) mendapat 53 peratus undi popular. Inilah 'Tsunami Malaysia' yang menyaksikan Melayu dan bangsa-bangsa lain melakukan perubahan.

"Sungguh pun begitu, saya bersama-sama rakan-rakan akan terus mencari jalan supaya tapak sokongan Melayu terhadap Kerajaan Negeri semakin kuat bermula sekarang melalui program-program pendidikan serta ekonomi yang dekat dengan (jalur) Melayu di negeri ini," ujar beliau.

Beliau berkata, kehadiran Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Penanti, Dr. Norlela Ariffin yang dikenali pakar dalam bidang penyelidikan ekonomi diharap mampu membantunya memahami cabaran sebenar Melayu di negeri berkenaan.

"Rakyat sama ada Melayu atau bukan Melayu terus kekal hidup harmoni di Pulau Pinang selepas PRU13, tidak sesiapa pun diusir kerana 'Tsunami Malaysia' yang berlaku di negeri ini dan di Malaysia akan terus membela hak semua kaum.

Inilah perkara sebenar yang perlu difahami semua, inilah cabaran sebenar bagi saya (realisasikan)," tegas beliau sambil menolak dakyah perkauman yang diada-adakan pembangkang Pulau Pinang belakangan ini.

HARAPAN

Mohd Rashid berharap beliau boleh menjadi ahli pasukan yang kuat untuk Kerajaan Negeri.

"Saya boleh jadi ahli pasukan yang kuat berbekal pengalaman dalam dunia industri perkilangan.

"Dengan kolaborasi Exco-Exco berwajib serta kakitagan kerajaan negeri yang juga mempunyai kekuatan dan pengalaman yang luas, kita boleh melakukan yang terbaik.

"Secara peribadi, saya berharap saya juga boleh menjadi seorang pemimpin yang berusaha melakukan keadilan untuk semua pihak sebagaimana yang diajar dalam agama saya (iaitu Islam).

"Tuntutan-tuntutan Islam seperti melakukan keadilan, kejujuran, intergriti, kemajuan, kesejahteraan dan keharmonian rakyat boleh terus disemarakkan di Pulau Pinang kerana Kerajaan Negeri sejak lima tahun lepas pun telah melakukan sesuatu yang selari dengan Islam, iaitu kempen Cekap, Akauntabel, Telus (CAT)," ujar beliau
Kalau Takut Dipukul Badai...
Usah Berumah Di Tepi Pantai...

Din Sharpshooter
http://sharpshooterblogger.blogspot.com/