SharpShooter Followers


Sunday, December 13, 2015

Adakah akan berakhirnya sengketa Mahathir Najib dan Anwar akan dibebaskan?

Adakah dengan mengira bahawa memenjarakan Anwar akan selesailah segala 'cerita', lantas beliau merasa sudah boleh tidur lena di mahligainya itu?

Adakah dengan memencilkan Anwar dari rakyat maka Mahathir mengira bahawa akhirnya Anwar akan dilupakan semudah itu? Nyatalah bahawa Mahathir seorang pemikir yang bebal dalam menghitung riak lawannya.

Mahathir lupa bahawa 'ruh' Anwar sebenarnya tidak boleh dipadamkan daripada jiwa rakyat, bukan sahaja kerana beliau bekas Timbalan Perdana Menteri, hatta ketika menjadi pemimpin ABIM dahulu pun, 'ruh' Anwar menjalar dimana-mana hingga ke dunia luar.

Inilah nikmat yang diperolehi oleh Anwar tetapi tidak pernah dinikmati oleh Mahathir semenjak dahulu.

Mahathir hanya popular dalam tempoh dekad kedua beliau menjadi PM sahaja. Itupun kerana keceluparan mulutnya yang lancang dalam menghentam Barat sehingga mendapat gelaran 'keras kepala' semasa persidangan APEC beberapa tahun dahulu.

Ketika zaman pemerintahan Tunku dahulu, Mahathir sedikit popular sebagai seorang yang bernafsu besar dan gelojoh untuk menjatuhkan Tunku. Mungkin ramai yang tidak mengetahui bahawa antara sebab tercetusnya Tragedi 13 Mei 1969 adalah kerana angkara hasutan Mahathir, sebagai kemuncak konspirasinya untuk menjatuhkan kerajaan Tunku.

Ketika itu beliau bukan main galaknya menghasut golongan pelajar supaya menentang Tunku dengan menulis pelbagai surat layang dan mengapi-apikan kaum Melayu dan Cina. (Sebenarnya yang mencetuskan budaya surat layang ini adalah Mahathir sendiri, sebab itulah budaya ini begitu subur ketika zaman pemerintahannya).

Inilah wajah sebenar Mahathir dimana ketika mahu menjatuhkan Tunku, beliau sanggup mencetuskan tragedi yang meragut banyak nyawa dengan kelicikannya menghasut.

Peristiwa perarakan mayat seorang Tionghua ahli Parti Buruh yang mati ditembak polis di Jalan Kepong pada 13 Mei 69 telah dijadikan batu loncatan untuk membakar api perkauman antara orang Melayu dan Cina dimana penyertaan para pelajar Universiti Malaya pada hari itu sebagai natijah hasutan Mahathir kepada mereka.

Bukan sedikit surat hasutan yang ditaburkan kepada kedua-dua kaum itu serta golongan pelajar supaya mereka bergaduh. Saya berharap akan ada antara mereka yang pernah menjadi pelajar UM ketika rusuhan tersebut dan menerima surat-surat hasutan itu tampil membuat pendedahan.

Apabila dibandingkan dengan tindak tanduk yang berlaku di depan mata kita hari ini, apa yang tercetus lebih 30 tahun dahulu itu tidaklah menghairankan. Sandiwara Sauk yang berlaku baru-baru ini hanyalah mengulangi apa yang pernah dilakukan oleh seorang manusia bernama Mahathir sejak 30 tahun yang lalu.

Isu hak-hak keistimewaan orang Melayu yang cuba disandiwarakan oleh pelakon tambahan David Chua itu juga sebahagian daripada konspirasi untuk mencetuskan keresahan kaum dan memungkinkan tragedi yang sama dengan 13 Mei dulu berulang kembali. Jika 13 Mei 69 adalah percubaan untuk menjatuhkan Tunku, tetapi sandiwara-sandiwara semasa yang terkini adalah suatu teori pengukuhan kuasa yang cuba diimplementasikan demi memastikan hayat kediktatorannya berterusan untuk beberapa tahun lagi hatta sehingga beliau mati sekalipun.

Peristiwa Memali pada 1985 dahulu sebahagian daripada siri-siri pengukuhan kuasa melalui pembunuhan nyawa rakyat (dan menjadikan Musa Hitam sebagai kambing hitam). Dan masih banyak lagi sebenarnya perancangan-perancangan licik yang dibuat oleh Mahathir untuk memastikan kuasanya tidak digugat oleh sesiapa pun.

Kalau setakat memukul dan membelasah rakyat yang menyertai perhimpunan aman itu tidaklah memberikan sebarang kudis pun kepadanya kerana jika membunuh itu suatu keperluan untuk terus mengekalkan kuasa, maka ianya mesti dilakukan juga.

Persoalannya, sampai bila Mahathir mampu bertahan dengan cengkaman kuasa yang ada padanya sekarang ? Selepas memecat tiga timbalannya sebelum ini beliau nampaknya terus berkuasa sekalipun menghadapi penentangan rakyat yang luarbiasa selepas pemecatan timbalannya yang ketiga itu.

Dan kini, selepas memenjarakan Anwar selama 15 tahun, beliau berfikir akan berada dalam kedudukan agak lumayan daripada ancaman musuh ketatnya itu. Tetapi satu perkara yang beliau harus belajar ialah, orang-orang Melayu kini sudah tidak lagi menerima beliau sebagai pemimpin yang perlu diberikan sokongan dan ketaatan.

Hobi berbohongnya selama ini sudah memakan diri bilamana majoriti rakyat tidak lagi mempercayainya. Insiden Sauk boleh menjelaskan senario ini dimana kerajaannya terpaksa berhempas pulas menangkis serangan rakyat yang menolak 100 % kejadian itu sebagai sesuatu yang benar. Inilah sebahagian daripada nasib malang dan 'tulah' yang terpaksa dipikul oleh Mahathir kerana kebodohannya sendiri.

Namun akhirnya sejarah membuktikan bahawa Mahathir terpaksa meletak jawatan atas kemarahan rakyat dan digantikan dengan Pak Lah.

Pada PRU tahun 2004, Media masa memainkan propaganda yg berkesan dengan melebelkan Pak Lah sebagai " Mr Clean " hingga buat pertama kalinya dalam sejarah Malaysia BN menang besar. Keadilan waktu itu hanya kerusi Permatang Pauh sahaja yang berjaya dipertahankan. Sudah pasti peristiwa tendang peti undi oleh calon BN Permatang Pauh Ust Firdaus ketika itu adalah suatu yg mengejutkan dan memalukan.

Akhirnya Anwar dibebaskan pada tahun 2004 di zaman Pak Lah menjadi Perdana Menteri. Peristiwa Anwar dibebaskan dengan linangan air mata kesyukuran dan kegembiraan sukar dilupakan ketika itu di Mahkamah Istana Keadilan di Putrajaya.

Mahathir biarpun sudah tidak menjadi Perdana Menteri namun dendam kesumatnya terhadap Anwar Ibrahim tidak pernah padam. Beliau terus mengganggu pentadbiran Pak Lah hinggalah kemuncaknya Mahathir keluar umno.

Khairy menjadi sasaran utama kemarahan Mahathir tetapi harus diingat Mahathir ketika itu marah bukan sebab isu rakyat tetapi adalah isu beberapa projek yang dibatalkan oleh Pak Lah melibatkan kroni Mahathir.

Pada PRU 2008, Anwar Ibrahim biarpun tidak boleh bertanding, semangat perjuangannya luar biasa. Ke mana saja Anwar pergi menjelajah sambutan rakyat luar biasa yang mahukan perubahan.

Terbukti umno BN dikejutkan dengan tumbangnya lima negeri P.Pinang, Perak, Kedah, Selangor dan Kelantan dibawah Kerajaan Pakatan Rakyat. Anwarlah yang berjaya menjadi glu mengikat Pas dan Dap. Satu lawan satu amat digeruni oleh BN.

Akhirnya Pak Lah terpaksa akur meletak jawatan setelah prestasi terburuk umno BN pada PRU ke 12 tahun 2008 digantikan dengan Najib. Disitulah terkuburnya era Pak Lah bersama Islam Hadharinya.

Najib pula melantik penasihat APCO Yahudi dgn bayaran RM70 juta maka lahirlah slogan 1 Malaysia kononnya untuk memenangi hati rakyat Cina dan India yang menolak umno BN pada PRU 12.

Namun dalam era Najib rakyat terkeliru siapa Perdana Menteri samada Najib atau Rosmah. Rosmah terkenal dengan sikap borosnya telah menyebabkan rakyat semakin muak dan menyampah.

Mahathir akhirnya kembali menyertai umno semula di zaman era Rosmah/Najib menjadi Perdana Menteri. Pada PRU 13 tahun 2013 biarpun Najib menjadi panglima perang baru umno BN namun Najib rakyat tetap menolak umno BN. Prestasi umno BN tetap tidak berubah cuma Najib bernasib baik dgn penipuan yang berlaku dan persengkataan di dalam Pakatan Rakyat yang menyebabkan Kedah dan Perak berjaya ditawan semula oleh umno BN.

Najib ternyata tidak mampu menahan semangat juang Anwar Ibrahim hingga sekali Anwar terpaksa dihumban ke Penjara Sg Buluh dengan taktik kotor fitnah dua yang amat jijik.

Isu pembunuhan Al Tantuya tidak mungkin rakyat lupakan dizaman era Rosmah Najib menjadi Perdana Menteri. Siapa ARAH BUNUH Al Tantuya masih belum terjawab hingga kini.

Di era Rosmah Najib sebagai Perdana Menteri tiba-tiba berbagai isu pembaziran dan skandal yang timbul dan kemuncak sekali isu besar 1MDB dan duit masuk ke dalam acc Najib yang disahkan oleh SPRM sebanyak RM2.6 Billion menjadi titik tolak Mahathir kembali bersuara dan menentang Najib.

Muhyidin dan Syafie Afdal menjadi mangsa Najib digugurkan dari Kabinet dan lebih malang buat pertama kali dalam sejarah Timbalan Presiden UMNO tidak dibenarkan merasmikan Mesyuatat Agong Pemuda Wanita dan Puteri umno dan yang lebih malang ucapan penggulungan pun tidak dibenarkan.

Biarlah umno terjun dengan labu-labunya namun rakyat juga kesal dengan perpecahan dalam Pakatan Rakyat terutamanya dalam Pas hingga lahirnya Parti Amanah di bawah pimpinan Mat Sabu.

Ternyata strategi memenjarakan Anwar telah berjaya memecahkan Pakatan Rakyat ditambah pula dengan pemergian Allahyarham Tuan Guru Nik Aziz yang amat disegani hingga menyebabkan Pas berpecah.

Persoalan yang lebih besar apakah akan berlaku pertandingan tiga penjuru pada PRU 14? Jika ini berlaku sudah pasti umno BN akan terkinja-kinja menari dangdut hingga ke subuh jika Pakatan Rakyat atau Pakatan Harapan gagal memutuskan pertandingan satu lawan satu.

Di sinilah rakyat terasa kehilangan Anwar maka rakyat mahu Anwar wajib dibebaskan segera. Rakyat sudah tidak tahan dengan bebanan hidup yang ditambah dengan isu kenaikan yang melampau.

Roh semangat perjuangan Anwar tidak pernah pudar di hati rakyat. Rakyat mahu Anwar dibebaskan segera kerana rakyat tahu Anwar adalah mangsa tahanan politik.

Syarikat Aldo Media telah menymbangkan Billboard giant BEBAS RAKYAT BEBAS ANWAR tersergam di hadapan Masjid Kubang Semang sebagai solidariti terhadap perjuangan Anwar.

Semoga perpecahan dalam Pakatan Rakyat dapat disatukan kembali dan rakyat mahu pertandingan satu lawan satu dalam PRU14 menjadi kenyataan. Rakyat sudah bosan dengan isu titik bengit dalam Pakatan Rakyat.