SharpShooter Followers

Tuesday, September 06, 2011

Konspirasi Peguam Shafee Abdullah dan beliau akan didakwa hina mahkamah

Peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim, Karpal Singh mahu peguam selebriti, Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah didakwa menghina mahkamah kerana campur tangan dalam perbicaraan Fitnah II.

Karpal menggesa Hakim Datuk Muhammad Zabidin Mohd Diah memberikan surat tunjuk sebab kepada Shafee untuk menjelaskan “serangan” terhadap Ketua Umum KEADILAN itu yang memilih untuk memberikan keterangan pembelaannya dari kandang saksi.

Karpal kini bertindak selaku ketua pasukan peguam yang membela Anwar yang difitnah meliwat bekas pembantunya, Saiful Bukhari Azlan, tiga tahun lalu.

“Jika apa yang diucapkan Anwar bersifat menghina mahkamah, ia sepatutnya diputuskan demikian di dalam mahkamah. Biar Hakim Zabidin yang memutuskannya. Tetapi, beliau tidak berbuat demikian.

“Siapa Muhammad Shafee ini untuk mempersoalkan kebijaksanaan hakim?” kata Karpal dalam kenyataan medianya.

Shafee yang merupakan seorang peguam yang penuh kontroversi dilaporkan mengarahkan Peguam Negara campur tangan dengan segera ke dalam proses perbicaraan dan mengheret Anwar atas tuduhan menghina mahkamah.

Karpal menyifatkan hujah Muhammad Shafee agar Peguam Negara masuk campur sebagai sesuatu yang tidak pernah berlaku dan tidak logik.

“Ia sendiri (gesaan) itu bersifat menghina menghina mahkamah kerana ia menghina hakim,” kata Karpal yang juga merupakan Ahli Parlimen Bukit Gelugor.

Muhammad Shafee juga dikecam pengguna internet kerana dakwaan terhadap beliau yang dilaporkan mengganggu liputan berita kes itu dengan mengeluarkan arahan tertentu kepada editor akhbar media perdana dan juga wartawan.

Beliau dipetik akhbar milik Umno – Mingguan Malaysia semalam menyifatkan kenyataan pembelaan Anwar bersifat menghina mahkamah.

Konspirasi Shafee-JPM dalam kes Anwar Ibrahim

Salam kawan kawan.

Dalam musim bermaaf-maafan ini, saya nak ceritakan konspirasi peguam Umno tersohor, Shafee Abdullah, dengan penasihat media Jabatan Perdana Menteri, Jalil Hamid, dalam liputan kes liwat Anwar Ibrahim.

Walaupun falsampah politik saya tak selari dengan Anwar Ibrahim, saya sebagai wartawan Malaysia muak dengan konspirasi konspirasi untuk menggunakan media untuk menjatuhkan ahli politik.

Sudah lama dah. Dari zaman Utusan Melayu di ambil alih 1961 sampai sekarang. 50 tahun. Cukuplah Umno dan Umno Baru. Sedarlah sikit.

Konspirasi yang terbaru ni sama seperti konspirasi memburukkan Raja Petra Kamarudin beberapa tahun dulu.

Kira-kira dua minggu yang lalu, Shafee Abdullah dan Jalil Hamid, yang baru ini kena kutuk pasal pelannya memburukkan Bersih 2.0, telah berjumpa pengarang kanan media tempatan untuk cara-cara meliputi kes liwat Anwar Ibrahim.

Mereka mengutuk pendakwaraya yang tidak membantah ucapan politik Anwar Ibrahim pada permulaan pembelaannya dalam kes liwat aduan Saiful Bukhari Azlan. Yalah, Anwar Ibrahim berucap mengutuk kerajaan dan apa yang dia panggil konspirasi terhadapnya.

Pendakwaraya diam sahaja. Tidak membantah dan membenarkan dia bercakap.

Shafee Abdullah tidak tahan lagi. Walaupun dia tidak ada hak atau kepentingan dalam kes ini kecuali untuk anak guamnya Umno, dia terus memanggil pengarang-pengarang kanan untuk satu mesyuarat.

Dan sebelahnya, penasihat media Perdana Menteri, Jalil Hamid. Dulu orang Bernama, lepas tu Reuters, lepas tu Suruhanjaya Sekuriti. Sekarang bertempat di National Communications Team di Mid Valley. Ini semua maklumat yang dari sumber-sumber sahih seperti A. Kadir Jasin, yang dulu penasihat Dr Mahathir Mohamad.

Kira Goebbels Senior dan Goebbels Junior lah.

Dalam mesyuarat yang diadakan di Le Meridien Hotel, Shafee memberitahu dan mengarahkan pengarang-pengarang kanan media tempatan cara-cara dan isu-isu yang patut di utarakan dalam media masing-masing. Yalah, cara nak mencerca dan mengutuk Anwar Ibrahim.

Antara yang dalam mesyuarat itu adalah si penemuramah Raja Petra Kamarudin dari TV3. Yang bergelar Datuk. Yang sekarang ini terjebak dalah kes gangguan seksual. Ini kuasa Allah. You burukkan orang, you kena nanti.

Tapi saya nak tanya. Apa kuasa Shafee Abdullah dalam kes ini. Apa peranan Jalil Hamid dalam kes ini. Mengapa mereka ada kuasa memanggil pengarang-pengarang kanan dan memberitahu mereka apa yang patut di buat dalam liputan kes liwat Anwar Ibrahim.

Adakah duit rakyat digunakan dalam konspirasi ini? Macam mana kita nak percaya media arus perdana kalau ada mesyuarat macam ini dan konspirasi ini. Rakyat dah bosan dengan taktik taktik kotor.

Wahai Perdana Menteri Putrajaya, tuan tahu tak pasal konspirasi ini? Tuan terlibat kah dalam konspirasi ini? Bukan boleh percaya media arus perdana ini, tuan. Dia akan makan tuannya nanti.

Jadi kawan kawan, jangan percaya langsung berita arus perdana mengenai kes liwat Anwar Ibrahim. Mereka telah diarahkan untuk membohong lebih lagi supaya Anwar Ibrahim tidak berjaya tawan Putrajaya.

Saya tidak kira siapa jadi kerajaan. Tapi saya tidak suka orang bohong. Saya tidak suka Shafee Abdullah dan Jalil Hamid boleh sewenang wenangnya bagitau boss saya apa yang dia patut buat. Ini salah.

Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...
Amizudin Ahmat (Din Binjai)
http://sharpshooterblogger.blogspot.com/