SharpShooter Followers

Wednesday, September 14, 2011

Mat Sabu wajar diusir - senatak raja sesumpah

Utusan Meloya - Mat Sabu wajar diusir - Ezam

PAGOH 13 Sept. - Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu atau Mat Sabu wajar diusir dari negara ini kerana sikap biadabnya yang sanggup menghina pejuang kemerdekaan negara.

Ahli Dewan Negara, Senator Mohamed Ezam Mohd. Noor berkata, ini kerana tiada tempat di negara ini bagi mana-mana rakyat yang sanggup mengangkat komunis sebagai hero seperti mana yang dilakukan Mat Sabu.

Malah, katanya, Mat Sabu juga melanggar garisan sebagai seorang rakyat yang beradab apabila menghina Bapa Kemerdekaan Negara, Tunku Abdul Rahman.

"Rakyat Malaysia mesti diajar untuk hidup secara bermaruah serta bertamadun dan Mat Sabu perlu diusir dari negara ini dan memilih mana-mana negara komunis sebagai negara barunya," katanya ketika menyampaikan ceramah di Bukit Kepong dekat sini, hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai reaksi kepada tindakan Mat Sabu menghina pejuang kemerdekaan negara dan menganggap komunis yang menyerang anggota keselamatan dalam tragedi Bukit Kepong sebagai hero sebenar.

Mohamed Ezam menambah, tidak ada negara bertamadun di dunia yang boleh berkompromi dengan kebiadaban dan sikap tidak bertamadun seperti yang ditunjukkan oleh Mat Sabu.

Malah katanya, Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan yang pro Islam tidak pernah menghina tokoh revolusi Turki, Mustafa Kemal Atartuk yang pro sekular kerana menghormati pemimpin itu selaku pengasas negara.

"Bayangkan apa yang akan terjadi kepada pihak rakyat Amerika yang menghina Presiden pertama Amerika Syarikat (AS) George Washington atau rakyat Indonesia yang mengutuk Presiden pertama Indonesia, Sukarno?,'' tegasnya.

Dalam perkembangan berkaitan, pensyarah Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Dungun, Terengganu, Che Hamdan Che Mohd. Razali berkata, Mat Sabu perlu jujur dalam merujuk kepada fakta jika mahu bercakap mengenai sejarah.

Katanya, apa yang mungkin tidak diketahui oleh Mat Sabu ialah perjuangan komunis pada awal 1930-an adalah secara radikal sehingga mendatangkan kemusnahan harta benda dan kehilangan nyawa.

"Kemerdekaan yang mereka impikan juga adalah untuk mempunyai sebuah pemerintahan berbentuk republik dan menghapuskan kuasa raja-raja Melayu," katanya.

Sharpshooter - Masih dijajah lagi rupanya pemikiran senatak raja sesumpah walaupun sudah lebih 50 tahun merdeka...opps terlupa pula..sebab dua "kling" kata negara kita tidak pernah dijajah...

Sebenarnya senatak raja sesumpah cuba mengambil kesempatan untuk menonjolkan dirinya setelah nama Khairy yang muncul untuk berdebat dengan Mat Sabu...beliau kecewa sebab tak ada siapa pun nak cadangkan namanya untuk berdebat dengan Mat Sabu...itu saja sebenarnya...bukan ada sebab apa pun...

Cuba anda tonton kembali ucapan senatak raja sesumpah tentang prinsip tauhid..prinsip kemerdekaan...sekarang apa dah jadi...memang sial si senatak raja sesumpah ni...Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...
Amizudin Ahmat (Din Binjai)
http://sharpshooterblogger.blogspot.com/