SharpShooter Followers


Saturday, March 05, 2016

JINGGA 13 KESAL HUKUMAN PENJARA DAN SEBATAN TERHADAP YAHYA SHARI DAN KES PERLU DI BUKA SEMULA

JINGGA 13 KESAL HUKUMAN PENJARA DAN SEBATAN TERHADAP YAHYA SHARI DAN KES PERLU DI BUKA SEMULA

Jingga13 Malaysia kesal terhadap keputusan Mahkamah Rayuan menjatuhkan hukuman penjara dua (2) tahun dan dua (2) sebatan terhadap Haji Yahya Shari yang merupakan Timbalan Setiausaha Agong Parti Keadilan Rakyat di atas dakwaan menipu berkaitan wang derma RM50,000 oleh Datuk Abdul Karim Munisar di atas kapasiti beliau sebagai Pegawai Khas kepada Menteri Besar Selangor , Tan Sri Khalid Ibrahim pada tahun 2008 iaitu menyokong keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam .

Sedangkan Hj Yahya Shari langsung tidak menggunakan wang tersebut walau sesen pun dan wang tersebut masuk ke dalam akaun parti , bukannya akuan peribadi. Manakala DS Najib Razak memperolehi derma RM2.6 billion yang masuk ke dalam akuan peribadi langsung tidak didakwa dan didapati tidak bersalah serta 'dibersihkan' oleh Peguam Negara .

Sewaktu perbicaraan,Datuk Abdul Karim Munisar , Presiden Kumpulan Darul Ehsan (KDEB) yang namanya disebut didalam kertas pertuduhan sebagai pihak yang didakwa diperdaya memberi keterangan bersumpah yang beliau tidak pernah pada bila-bila masa diperdaya oleh Hj Yahya Shari adalah membuktikan beliau tidak bersalah.

Sebelum ini Mahkamah Seksyen telah dua (2) kali memutuskan beliau tidak bersalah dan dibebaskan daripada sebarang salahlaku mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan .

Keputusan yang dibuat adalah sangat sangat mengejutkan kerana Mahkamah Seksyen mendapati ianya adalah menimbulkan keraguan yang munasabah yang membuktikan dakwaan tersebut adalah fitnah dan tidak benar oleh UMNO dan Gagasan Anti Penyelewengan ( Gaps ) , selepas pihak pendakwaan gagal menimbulkan kes prima facie ke atas beliau.

Jingga 13 Malaysia juga menuntut agar kes beliau dibuka semula dan dibebaskan .

Keputusan Mahkamah Rayuan adalah satu penginayaan terhadap Haji Yahya Shaari serta ahli keluarga beliau. Semoga Haji Yahya Shari dan Ahli keluarga beliau tabah dan sabar serta diberikan kekuatan oleh Allah SWT.

Muafakat*Prihatin*Berani

FARIZ MUSA
Ketua Koordinator
Jingga13 Malaysia