SharpShooter Followers

Sunday, February 17, 2013

Kenapa JPJ kalut sangat nak pasang AES di Penang walaupun Kerajaan Negeri tolak.

Ketua Menteri, YAB Tuan Lim Guan Eng mengesahkan Kerajaan Negeri menolak rancangan Kerajaan Pusat mahu memasang kamera penguatkuasaan automatik saman rakyat 1Malaysia (AES).

Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP berkata, penguatkuasaan AES itu menguntungkan syarikat kroni Umno, bukan untuk tujuan keselamatan rakyat.

"Mana ada Kerajaan di dunia ini menswastakan keselamatan rakyat, tetapi Kerajaan Pusat swasta penguatkuasaan AES ini kepada sebuah syariat kroni Umno.

"Boleh terimakah, Kerajaan Pusat swasta polis? Mana boleh terima kerana tidak pernah mana-mana negara menswastakan keselamatan negara.

"Kalau tak boleh terima keselamatan negara diswastakan kepada mana-mana kroni, patut tak boleh terima Kerajaan Pusat melalui JPJ (Jabatan Pembangunan Jalan) menswastakan AES.

"Lagi banyak saman dikejarkan, syarikat pengendali AES lebih banyak dapat peratus untung," ujar Guan Eng baru-baru ini di Komtar, George Town.

Nada yang sama turut disuarakan oleh Mohd.Firdaus Md. Ali, bekas Pengerusi Lajnah Pengguna dan Alam Sekitar (LPAS), Dewan Pemuda Pas Negeri Pulau Pinang (DPP NPP).

"Rancangan terbaru JPJ tetap mahu pasang kamera AES ini di Pulau Pinang supaya kita fokus mempolemik dalam isu AES ini sampai tinggal agenda penerangan mengenai rekod pencapaian Pulau Pinang sebagai Impian Malaysia.

"Fokus pada agenda rakyat tuntut proses peralihan kuasa secara aman sekarang daripada (Datuk Seri) Najib Tun Razak (Perdana Menteri) sebagai persiapan semasa Umno BN tewas di pilihan raya umum nanti," ujar beliau semasa dihubungi kemudian.Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone