SharpShooter Followers

Friday, August 20, 2010

Guan Eng diserang

Muka depan Utusan Meloya hari ini terus memainkan sentimen perkauman Melayu meloya sempit dan yang terbaru umno cuba mengheret Guan Eng dengan Agong pula kononnya khutbah kedua Jumaat menggantikan nama Guan Eng dari nama Agong.

Sebagai rakyat P.Pinang, sharpshooter terasa amat malu dengan sikap dangkal umno yang seolah gila talak meroyan tak tentu pasal.

Bukti tidak ada tetapi terus serang Guan Eng dengan tuduhan tersebut malah Guan Eng semalam menafikan dan beliau tidak tahu menahu pun dan telah arahkan YB Malik Kassim selaku Exco Agama untuk menyiasat perkara tersebut.


Tetapi seperti yang kita semua sedia maklum, kenyataan Guan Eng menafikan isu tersebut tidak disiarkan dalam surat khabar Melayu seperti juga kenyataan Guan Eng tentang bonus duit raya RM400.

Begitulah peranan surat khabar Melayu milik umno yang terus memperbodohkan orang Melayu terutamanya Melayu umno dari dulu...kini...dan selamanya....

Sebelum Ramadhan, Sharpshooter pernah solat Jumaat di Masjid Tok Lebai Hashim, Bukit Minyak. Ketika itu Khatib berkhutbah bukan membaca khutbah. Ada beza khatib berkhutbah dengan khatib membaca khutbah.

Khatib membaca khutbah bermakna khatib hanya membaca teks yang disediakan oleh Jabatan Agama Islam P.Pinang tetapi khatib yang berkhutbah adalah khatib yang berkhutbah tanpa teks dan beliau berkhutbah dengan niat memberi kesedaran kepada jamaah yang hadir.

Dalam khutbah keduanya dalam doanya khatib tersebut berdoa kepada Tuan Yang Terutama P.Pinang dan juga kepada Yang Di-pertuan Agong, Tuanku Mirzan Zainal Abidin. Malah khatib tersebut juga berdoa kepada Ketua Menteri P.Pinang, Lim Guan Eng agar Allah memberi taufik dan hidayah kepadanya, agar Allah membuka pintu hatinya untuk memeluk Islam dan dapat menjalankan pemerintahan dengan seadil-adilnya.

Persoalannya adakah ia satu kesalahan jika kita berdoa untuk Ketua Menteri yang bukan Islam agar suatu hari Allah akan memberi taufik dan hidayah kepadanya dan akan memeluk Islam.

Tidak ada salahnya pun malah memang ini dituntut oleh Islam tetapi malangnya lebai malang umno tidak boleh terima dan pada fahaman mereka yang jumud seolah-olah hanya Melayu yang Islam dan Islam itu Melayu. Ini adalah satu fahaman kurafat yang ditegah oleh Islam sama seperti hanya umno yang boleh perintah negeri dan negara.


Sementara itu di Masjid Tuan Guru, Tanjong Tokong, Guan Eng berhasrat untuk berkunjung ke masjid tersebut dan bertemu dengan pengurusan masjid tersebut untuk berbincang dan seterusnya ingin mengadakan majlis berbuka puasa bersama rakyat pada 20 Ogos 2010 Jumaat (hari ini).

Tetapi sekali lagi malangnya, Apa yang terjadi pihak pengurusan Masjid Tuan Guru Tanjung Tokong menolak kehadiran Ketua Menteri Pulau Pinang ke masjid dengan memberi berbagai-bagai alasan oleh pihak pengurusan masjid.

Sekali lagi peristiwa Masjid Terapung Tanjung Bungah pada tahun 2008 memberi peringatan usaha menolak kehadiran Ketua Menteri ke masjid adalah salah satu agenda perancangan UMNO Bukit Bendera.


Sementera itu, Utusan Meloya melaporkan semalam, kenderaan yang dinaiki Ketua Menteri, Lim Guan Eng diserang seorang lelaki dipercayai ahli pakatan pembangkang kerana tidak berpuas hati dengan cara kepimpinannya.

Dalam kejadian pada pukul 7.35 petang itu, kenderaan dinaiki beliau baru sahaja membelok masuk ke kawasan Masjid Kampung Rawa dari Jalan Patani ke Lintang Kampung Rawa untuk menghadiri majlis berbuka puasa di masjid berkenaan.

Lelaki terbabit yang sebelum itu bersama seorang rakannya mengangkat kadbod tertulis Save Lot 21, 22 For Muslim Cemetery untuk menarik perhatian Guan Eng, tiba-tiba dikatakan melompat ke bonet kereta dinaiki beliau.

Dia kemudian meletakkan kadbod itu pada cermin kereta berkenaan.

Tulisan tersebut dikatakan merujuk kepada permintaan tanah di sebelah Masjid Jamek Jelutong yang dimohon kepada kerajaan negeri untuk dijadikan tanah perkuburan Islam

Semasa kejadian berlaku hanya ada pasukan daripada Cawangan Khas Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut di situ dan tindakan pantas mereka menarik lelaki berkenaan berjaya menyelamatkan keadaan.

Ketua Menteri kemudian menikmati jamuan di pekarangan luar masjid bersama kira-kira 60 penduduk kawasan termasuk Ahli Jawatankuasa masjid dan kakitangan pusat khidmat DAP Sungai Pinang.

Pada masa sama, seorang lelaki yang sangat dikenali rakyat negeri ini memerhatikan Guan Eng dengan reaksi yang amat marah.

Justeru, pasukan Cawangan Khas yang menyaksikan perkara itu meminta pihak pengurusan masjid menasihatkan Guan Eng supaya pulang lebih awal bagi mengelak perkara tidak diingini berlaku dan beliau akur dengan permintaan itu.

Kejadian itu merupakan kontroversi terbaru melibatkan Ketua Menteri Pulau Pinang tersebut kerana sebelum ini sekumpulan peniaga bazar Ramadan di Komtar mengadakan demonstrasi selepas mereka tidak dibenarkan berniaga di kawasan tersebut walaupun boleh berbuat demikian sejak dua dekad lalu.

Ekoran kejadian tersebut juga, seorang lelaki bertindak cuba membakar dirinya kerana kecewa dengan tindakan Guan Eng berhubung isu perniagaan di Komtar.

Baru-baru ini juga, seorang lelaki, Ali Ahmad Ariff, 63, terpaksa bersemuka dengan Guan Eng sendiri bagi mendapat penjelasan daripada mulut pemimpin itu sendiri mengenai beberapa isu khususnya yang melibatkan orang Melayu.

Lelaki tersebut yang juga dikenali Pak Ali sempat menepuk bahu kiri Guan Eng berikutan tidak puas hati dengan Ketua Menteri itu yang didakwa bersikap rasis dan menindas orang Melayu di negeri ini.

Kejadian itu berlaku di tempat letak kereta orang kenamaan (VIP) di tingkat dua Menara Komtar.

Inilah bahan cerita yang dimuatkan dalam Utusan Meloya yang berterusan menyerang Guan Eng.

Tetapi terus terang dikatakan, semasa sharpshooter pernah hadiri sidang media bersama Guan Eng di KOMTAR, beliau percaya dan berkata ini semua ada hikmahnya dan beliau akan terus bersedia menghadapi serangan berterusan dari UMNO dan BN.

Inilah ilmu yang ada pada Guan Eng yang banyak mendalami ilmu Islam. Semoga Allah membuka pintu hatinya...InsyaAllah...

Syabas diucapkan kepada Guan Eng yang terus mempertahankan dirinya dan menyerang balas terhadap UMNO dan BN.

Cuma ramai yang bertanya pada sharpshooter, mana hilangnya suara TKM 1 dalam isu Melayu yang berbangkit. Saya kata adaaaaaa...

* KUASA RAKYAT KUASA KERAMAT *
Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...
Amizudin Ahmat (Din Binjai)
http://sharpshooterblogger.blogspot.com/