SharpShooter Followers

Sunday, August 29, 2010

Siapa berani tegur Rosmah berucap di Masjid tidak tutup aurat?

Isu bukan Islam memasuki masjid bukan satu kesalahan dalam Islam kerana ia antara kaedah yang diguna Nabi Muhammad SAW dalam menyampaikan mesej dakwah.
Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz berkata, isu itu menjadi polemik dalam masyarakat akibat sentimen politik mengatasi kefahaman agama Islam yang murni.

“Oleh kerana hubungan kita dengan Islam semakin jauh, belajar pun tidak, maka bila tiba perkara-perkara macam ini, terus timbul masalah. “Padahal kalau kita balik dari sejarah asal, ramai dari penduduk Arab Qurasy yang kafir datang jumpa Nabi. Nabi letak dalam masjid, mereka tidur dalam masjid, makan dalam masjid, bahkan kencing dalam masjid”, katanya kepada HarakahDaily.

Mengulas lanjut, Nik Abdul Aziz berkata tindakan itu dilihat ganjil kerana umat Islam sekarang terlalu jahil dengan agama.

"Cuma apa yang dilihat (benda) itu sebagai pelik di zaman ini menunjukkan umat Islam kita terlalu jahil dengan agama," katanya.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan berkata demikian sebagai mengulas tindakan ahli parlimen Serdang Teo Nie Ching yang masuk ke Surau Al-Huda di Kajang Ahad lalu, yang kini hangat diperkatakan. “Jadi bila ada orang bukan Islam sekarang ni masuk dalam masjid, tak ada apa pun.

Nak ceramah ke, nak apa ke, tak ada masalah apa pun,” katanya lagi. Menurutnya lagi, tindakan mempolemikkan isu tersebut juga bukan sahaja akan menjauhkan orang bukan Islam kepada Islam, malah bertentangan dengan sunnah Nabi. “Menjauhkan orang bukan Islam dengan masjid adalah budaya kita sahaja, bukan ajaran nabi,” ujarnya.

Dalam Islam menurutnya, muaalaf ditafsir dengan tiga golongan iaitu mereka yang baru memeluk Islam, belum Islam tetapi cenderung memeluk Islam dan orang bukan Islam tetapi menghormati dan tidak menentang Islam.

“Jadinya dalam tiga ini hanya satu sahaja yang kita guna. Dua lagi kita biarkan menyebabkan masyarakat kita semakin jauh dengan yang bukan Islam.

"Tidak salah orang bukan Islam termasuk wanita masuk dalam masjid sama ada untuk berucap atau apa sahaja asalkan berpakaian sopan bagi bukan Islam dan menutup aurat bagi orang Islam," katanya kepada pemberita, di Kota Bharu, semalam.

Menyentuh mengenai tidak menutup aurat ketika memasuki masjid, Nik Aziz berkata, mungkin masalah penjaga masjid tidak memaklumkan kepada Teo. Nik Abdul Aziz sebelum itu hadir berbuka puasa dan menyampaikan sumbangan Aidilfitri kepada 174 penghuni rumah anak yatim Puteri Harapan Taman Sabariah.

Sharpshooter :- Alhamdulillah Ramadhan tahun ini isu agama ditimbulkan oleh UMNO..jika dikata jahil..tentulah marah pula...

Tetapi jika kita melihat isu ini dari sudut positif atau hikmahnya adalah :-

1) Hari ini semua orang faham bahawa berdoa untuk bukan Islam diberi taufik dan hidayah dibenarkan oleh Islam.

2) Hari ini semua orang faham bahawa orang bukan Islam juga dibenarkan hadir ke majlis berbuka puasa.

3) Hari ini semua orang faham bahawa orang bukan Islam juga dibenarkan masuk ke dalam Masjid atau surau tetapi biarlah menutup aurat.

4) Hari ini semua orang faham bahawa orang bukan Islam juga dibenarkan membaca ayat Al-Quran atau Hadith dengan syarat bukan untk mempersendakan.

Inilah sebenarnya hikmah terbesar wujudnya Pakatan Rakyat yang menggabungkan Keadilan, PAS dan DAP. Islam makin tersebar........

Cuma agak terkilan dengan 40 ulamak muda...apa dah jadi dengan mereka..mengapa diam membisu... sudah jadi ulam muda ka...

Mengapa isu YB DAP tidak tutup aurat dan memberi ucapan di surau ditimbulkan tetapi mengapa bila bik mama Rosmah berucap di masjid tidak menutup aurat, tidak ada siapa yang berani menegur?

Gambar ini menjelaskan segalanya....


* KUASA RAKYAT KUASA KERAMAT *
Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...
Amizudin Ahmat (Din Binjai)
http://sharpshooterblogger.blogspot.com/