SharpShooter Followers

Wednesday, July 29, 2009

Polis - Mengapa rakyat tidak hormat - siri 1

Mohd. Mokhtar Mohd. Shariff menunjukkan peralatan memproses dadah yang ditemui di sebuah rumah di Taman Johor Jaya, pada sidang akhbar di IPK Johor, Johor Bahru

Rakyat masih tidak lupa bagaimana kejadian yang tidak sepatutnya berlaku pada 31 Julai 2008, sejumlah dadah jenis syabu yang merupakan sebahagian daripada dadah rampasan bernilai kira-kira RM48 juta hasil operasi polis negeri pada Mac lalu, tiba-tiba hilang dari bilik bahan bukti di IPK Johor.

Yang menjadi persoalan besar ialah kenapa Mohd. Mokhtar enggan mengulas mengenai jumlah sebenar dadah jenis syabu yang hilang dari IPK Johor pada 31 Julai lalu dan jumlah dadah tersebut yang telah ditemui kononnya.

"Saya tidak boleh memberi komen tentang jumlah dadah yang hilang kerana ia adalah bahan bukti dalam perbicaraan kes mahkamah yang masih berjalan justeru kenyataan saya dikhuatiri mengganggu perbicaraan.

"Berkenaan jumlah dadah syabu yang berjaya ditemui, kita masih menunggu laporan dan analisis daripada Jabatan Kimia," katanya yang juga enggan mengulas lanjut mengenai butiran terperinci dua suspek terbaru itu.

Dengan penangkapan itu, seramai 18 suspek iaitu tujuh anggota serta pegawai polis dan 11 orang awam telah ditahan bagi membantu siasatan.

Apa sudah jadi dengan kes tersebut. Adakah ia telah ditutup serapat-rapatnya. Rakyat masih tidak lupa tentang kejadian itu. Rakyat nak tahu dan berhak tahu. Adakah polis sudah bergelumang dengan najis dadah. Adakah polis sudah menjadi taukeh dadah. Inilah persoalan yang bermain di fikiran rakyat.

"Harapkan pagar, pagar makan padi". Jangan salahkan rakyat dan hendak ugut rakyat. Kredibiliti polis sudah teruk tercalar. Sebab itu rakyat sekarang menganggap polis bukan lagi Polis Diraja Malaysia tetapi POLIS RAJA DI MALAYSIA.


* KUASA RAKYAT KUASA KERAMAT *

Kalau Takut Dipukul Badai...
Usah Berumah Di Tepi Pantai...

Amizudin Ahmat

http://sharpshooterblogger.blogspot.com/