SharpShooter Followers

Tuesday, November 09, 2010

Chegubard ketuai Misi Bantuan Banjir di Kedah

Misi Bantuan Banjir telah dilancarkan dengan gabungan Unit Ehsan P.Pinang, AMK P.Pinang, UKP Permatang Pauh, Persatuan Watami dan Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) yang diketuai oleh Chegubard.

Kami berhimpun di R&R Juru sebelum bertolak ke Alor Setar Kedah. Sharpshooter bersama Chegbard dari Petaling Jaya Selatan setelah selesai bertemu anak muda di sana. Kami sampai sekitar jam 4.30 petang di R&R Juru.

One Nie Catering milik Zulkarnain AMK Bayan Baru adalah penyumbang besar makanan kepada mangsa banjir. Gambar - dari kiri Lat Pet Pet dari UKP Permatang Pauh, Dio Sani dari N.Sembilan, Saufi dari N.Sembilan, Faisal Ketua AMK Balik Pulau, Aidil dari Johor dan Yaser dari Negeri Sembilan turut hadir.

Peserta konvoi Misi bantuan Banjir bersiap sedia bertolak ke Alor Setar.


Ketua Konvoi Misi bantuan Banjir, Chegubard bersama Yaser Negeri Sembilan dan Aidil dari Johor turut bersama dalam konvoi ini.

Ketua AMK kedah Saiful berada di Pejabat HQ Keadilan, Tropicana kerana mesyuarat MPP Keadilan. Konvoi kami disambut oleh saudara Budi Ketua AMK Alor Setar dan Nasir Ketua AMK Merbok dan AMK Kedah. Angah Ketua AMK Sik turut bersama konvoi dari Juru.

Kami pergi ke penempatan mangsa banjir Sekolah Kebangsaan Sri Perdana, Mergong. Kami diberi taklimat oleh Ketua Unit Amal di sana.

Zulkarnain Pengasas Unit Ehsan dan juga pemilik One Nie Catering telah sudi menyediakan masakan burger dan hot dog kepada mangsa banjir.

Tanpa berlengah masa, kami aturkan segera persiapan yang dibawa oleh One Nie catering untuk menyediakan 700 burger dan hot dog kepada mangsa banjir.

YB Chang Lih Kang Adun Teja serta Pengerusi Watami Puan Hamizah dan Sdr Lan Pet Pet dari UKP Permatang Pauh sedang memotong gobis.

Azrizal Tahir Pengerusi Unit Ehsan P.Pinang merangkap Ketua AMK Bayan Baru dan Amir Ghazali Ketua AMK Permatang Pauh turut bertungkus lumus memotong gobis.

Sdr Khairil AMK Jelutong turut bersama. Sebanyak 700 Burger dan hot dog serta air minuman sebanyak 2,400 botol (100 kotak sumbangan YB Ong Chin Wen) kami agihkan ke bilik-bilik mangsa banjir.

Chegubard dan Dio Sani turut menggoreng burger dan hot dog.

YB Chang Lih Kang amat prihatin dengan kanak-kanak kurang upaya .

Pengerusi Persatuan Wanita Mithali (Watami) Puan Hamizah, Cik Zaheera Hassan (bertudung panjang) dan Wanie sedang mendengar keluhan dan rintihan mangsa banjir.

Saufi aktivis SAMM yang tidak pernah mengalami banjir di Negeri Sembilan amat terharu dan sebak bila melihat kanak-kanak dan mangsa banjir berebut-rebut mendapatkan makanan dan tempat tinggal beramai-ramai. Katanya "saya tak pernah alami dan melihat situasi seperti ini. tak sia-sia saya turut serta dalam misi bantuan banjir ini."

Zulkifli Ibrahim kempen manager Chegubard sedang melayan kanak-kanak untuk jamuan nasi yang kebetulan datang seorang hamba Allah yang mahu memberi nasi kenduri lebihan dari rumahnya. Beliau menyerahkan kepada kami untuk hidangkan dan agihkan kepada mangsa banjir.

Hijat panjang dari AMK Bayan Baru sedang melayan kanak-kanak mangsa banjir.

Sebahagian dari kanak-kanak sedang beratur untuk mendapatkan makanan.

Selepas itu, kami agihkan pula pakaian untuk mangsa banjir.

Mangsa banjir sedang memilih pakaian yang kami bawa dan sebahagiannya sumbangan dari Fauzi Johor yang memiliki kedai pakaian di Shah Alam, Selangor.

Selepas itu kami bergegas pula ke Sekolah Agama Kedah. Kami diberi taklimat oleh Ketua Unit Amal Ustaz Basri. YB Chang Lih Kang sedang mendengar taklimat oleh Ustaz Basri.

YB Chang Lih Kang amat sedih dengan keadaan magsa banjir, Berat mata memandang berat lagi bahu memikul.

Beginilah keadaan penempatan mangsa banjir tidur dan berlindung buat sementara.

Sdr Rizal Hamid calon yang tewas kepada YB Ustaz Maktar Adun Sg Bakap semasa pemilihan Keadilan di Nibong Tebal turut hadir dalam misi bantuan banjir tersebut. Biduk berlalu kiambang bertaut. Inilah sikap yang wajar dipuji dan dicontohi biarpun sudah tewas namun semangatnya untuk terus berjuang wajar diberi pujian.


Chegubard telah menjadi anak angkat kepada mak cik ini yang berusia hampir 100 tahun. Kata mak cik tersebut.." terimakasihlah nak kerana sudi tolong bagi makan ubat kepada mak cik, mak cik terharu dengan jasa baik anak dan kawan-kawan yang sudi mai melawat kami dan bagi sumbangan."

Selepas itu sharpshoter bersama Chegubard dan SAMM bergegas semula ke Selangor. Konvoi Misi Bantuan Banjir kedua akan diadakan pada 11 Novembar 2010. Kepada sesiapa yang ingin turut serta dan ingin memberi sumbangan, anda bolehlah menghubungi Azrizal di talian 016-4355488, 012-4984556 atau Zulkarnain 019-5082933.

* KUASA RAKYAT KUASA KERAMAT *
Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...
Amizudin Ahmat (Din Binjai)
http://sharpshooterblogger.blogspot.com/