SharpShooter Followers

Thursday, November 04, 2010

Melayu P.Pinang semakin terpinggir....?


Melayu Pulau Pinang semakin dipinggir
Oleh - Haji Ramlan Haji Husain

Setiausaha Kehormat Gabungan Ikhtisas Dan Usahawan Bumiputra Anak Selangor (GIBS)

Nasib yang menimpa orang Melayu di Pulau Pinang perlu dijadikan pengajaran pemimpin Melayu Pakatan Rakyat. Perjuangan terhadap agama dan bangsa mesti diutamakan bukan diremehkan. Jangan jadi bisu mempertahankan agama dan buta membela maruah bangsa. Sedarlah pemimpin agar tidak terus bersifat kuda tunggangan dan lembu dicucuk hidung semata-mata menjaga hati rakan pakatan sehingga maruah agama dan bangsa di tanah air sendiri tergadai.

Kebelakangan ini semakin kuat kedengaran cerita mengenai strategi terancang digerakkan Kerajaan Pulau Pinang pimpinan DAP untuk meminggirkan penduduk Melayu di bahagian pulau ke tanah seberang. Strategi terancang ini sebenarnya sudah lama kedengaran. Kita boleh lihat dengan nasib penduduk Melayu di Kampung Jalan Pokok Asam, Jelutong yang sudah berusia hampir 100 tahun kini beralih tangan apabila diserahkan kepada pemaju perumahan yang akan membangunkan kampung itu dengan projek rumah mewah yang tidak mungkin mampu dimiliki orang Melayu Pulau Pinang. Jika ada pun, jumlahnya boleh dikira dengan jari. Berita lanjut di sini.

Bagi menjawab persoalan itu Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusuf berkata tindakan Umno dan Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) mempolitikkan isu pendidikan dan merupakan propaganda yang bertentangan dengan gagasan 1Malaysia yang dibawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Sehubungan itu, beliau turut bercadang menghantar surat tuntutan terus kepada Kementerian Pendidikan atau Pendidikan Tinggi bagi membentuk Jawatan Kuasa Muafakat Pendidikan untuk menjadikan Balik Pulau sebagai salah satu hub pendidikan di negara ini.

YY9"Saya menyambut baik jawapan yang diberikan Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Dr Wee Ka Siong di mana kerjasama penuh akan diberikan oleh kerajaan berhubung cadangan menjadikan Balik Pulau sebagai hub pendidikan.

"Saya juga mengambil kesempatan ini selepas isu tersebut menjadi kontroversi dalam isu pengambilan tanah dan tuduhan yang mengatakan Kerajaan Negeri Pulau Pinang memangsakan masyarakat Melayu di kawasan itu hanyalah fitnah semata-mata.

Sebenarnya apa yang berlaku adalah isu pengambilan tanah di Kuala Upeh, Balik Pulau telah dibuat oleh pihak pentadbiran tanah menurut satu kenyataan media yang dikeluarkan pada 7 Oktober lepas.

Dalam kenyataan akhbar tersebut telah menjelaskan tanah yang diambil dimiliki pihak swasta iaitu Gin Toh Holding Sdn Bhd.

"Apa yang berlaku, Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang sebenarnya telah menyelamatkannya tanah masyarakat Melayu yang terpinggir di Balik Pulau.

"Saya mahu perkara ini dijelaskan sekali lagi kerana apa yang paling Pakatan Rakyat terkilan selepas Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Dr Fuad Zakarshi yang mendakwa kerajaan negeri Pakatan Rakyat ingin membina sebuah universiti daripada Singapura yang jelas bertentangan dengan Ka Siong yang memberikan jawapan lebih kepada semangat 1 Malaysia.

"Ini merupakan propaganda jahat Umno dan Perkasa mempolitikkan isu pendidikan kerana kalau betul Universiti Nanyang yang mahu dibina di situ, ianya adalah satu universiti yang baik," tegas Yusmadi.

Dalam pada itu, beliau turut memuji jawapan Dr Wee yang dilihat memberikan jawapan yang memberikan manfaat kepada pembangunan pendidikan penduduk luar bandar, khususnya.

"Agenda hub pendidikan adalah agenda melangkaui mana-mana parti politik, saya juga berharap perkara ini bukan hanya retorik politik di mana agenda tidak parokial dan rasis sebalik benar-benar membangunkan agenda pendidikan," tegas beliau dalam sidang media yang diadakan di lobi Parlimen, Isnin lepas.* KUASA RAKYAT KUASA KERAMAT *
Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...
Amizudin Ahmat (Din Binjai)
http://sharpshooterblogger.blogspot.com/