SharpShooter Followers

Friday, January 13, 2012

Akhirnya Mamee @ShahrizatJalil dipaksa bercuti 3 minggu, beranikah wanita umno boikot PRU13?

Mamee ijat diarahkan bercuti selama 3 minggu setelah isu lembu kondo berlarutan hampir 3 bulan. Inilah bukti betapa lemahnya tenaga zahir dan batin tok najimah untuk mengambil tindakan.

Boleh selesaikah isu hanya dengan bercuti? Mengapa tidak dibekukan akaun NFC? Mengapa terlalu lama tok najimah mengambil tindakan setelah satu demi satu kain mamee ijat diselak oleh YB Ampang, YB Machang, Rafizi dan Jingga 13 yang diketuai oleh Fariz Musa?

Mana hilangnya wanita umno yang bermati-matian menyokong mamee ijat..hangpa semua dah malukah bila kain mamee ijat terselak satu demi satu..hangpa pun tau bila kain mamee ijat terselak..lembu pun lari..kah kah kah..

Beranikah hangpa semua wanita umno boikot pilihanraya? Jawabnya mudah..pasti hangpa semua tak akan boikot sebab waktu itulah duit turun dari langit bagaikan hujan..takkan hangpa nak tolak rezeki kot? Yang pasti lembu mamee ijat lagi beruntung dan bertuah sebab dapat kondo dan tanah 5 ekar. Hangpa dapat apa? Apa..tak dapat apa?..kalau tak dapat apa lebih baik jadi lembu mamee ijat..kah kah kah..

Semalam Keadilan mendedahkan terdapat satu emel yang memperincikan bagaimana peguam NFC memberitahu seorang pegawai kanan MACC terdapatnya individu yang membayar wang kepada orang tengah-dipercayai Datuk Shamsubahrin Ismail- untuk mempengaruhi siasatan polis terhadap projek penternakan lembu tersebut.

Pegawai berkenaan dalam emelnya juga menyatakan, "Dia memberitahu kami mengenai kaki penipu ini, seorang bermulut manis yang berjaya meyakinkan pelanggannya yang tertekan untuk memberikan wang supaya dapat mempengaruhi polis supaya bersikap kurang kasar (dengan NFC) semasa soal siasat.

Dalam emelnya itu juga, pegawai tersebut menyatakan "sekarang ini SPRM boleh campur tangan untuk menyiasat, kalau tidak sebelum ini perkara ini adalah urusan polis".

Tan Sri Megat Najmuddin Megat Khas telah mengesahkan bahawa individu yang menghantar emel terbabit adalah dirinya, sebagaimana dakwaan terbaru Keadilan itu.

"Sedih melihat seorang boleh menjadi bodoh apabila tersepit," menurut emel berkenaan.

Selain itu, Datuk Shamsubahrain Ismail telah dituduh menipu Pengerusi NFC Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail sebanyak RM1.76 juta sebagai bayaran rundingan untuk mendapatkan perkhidmatan penasihat.

Mohamed Salleh, suami kepada Shahrizat bagaimanapun  menafikan Shamsubahrin bukanlah saudara terdekatnya mahupun pernah bekerja dengan NFC.

Polis dan SPRM sedang menyiasat kemungkinan terdapatnya kes pecah amanah dalam NFC berdasarkan laporan Keadilan terdapat sekurang-kurangnya sejumlah RM27 juta dana kerajaan itu digunakan untuk membeli tanah dan hartanah yang tidak berkaitan dengan projek berkenaan.

Pembangkang mengetengahkan isu NFC, yang menyenaraikan ketiga-tiga anak Shahrizat sebagai lembaga pengarahnya terlibat dalam Laporan Tahunan Ketua Audit Negara tahun lepas apabila dilihat gagal mencapai sasarannya.

Sejak itu, Keadilan telah membuat beberapa pendedahan berhubung skandal tersebut termasuk pembelian dua unit kondominium mewah di Bangsar dan penggunaan dana untuk keperluan peribadi keluarganya.

Keadilan kemudiannya mengemukakan bukti-bukti penyelewengan lain termasuk pembelian kereta Mercedes-Benz CLS350 berharga RM534,622 dan dua lot tanah di  Precinct 10, Putrajaya dengan nilai RM3,363,507.

Keadilan dan Jingga 13 turut mendakwa sejumlah RM10 juta telah dipindahkan ke Singapura untuk pembelian kondominium mewah untuk keluarganya.

Shahrizat cuba mengalih perhatian terhadapnya dengan menyatakan dakwaan dia hanya isteri kepada Pengerusi NFC, dan tidak mempunyai sebarang kaitan terhadap skandal tersebut.

Shahrizat bukan sahaja menerima desakan meletak jawatan daripada pembangkang, malah turut menerima desakan daripada rakan-rakan dalam Barisan Nasional (BN) termasuk bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Akhirnya beliau terpaksa akur untuk menyelak kainnya sendiri..kah kah kah..