SharpShooter Followers

Thursday, December 09, 2010

Mengapa Chegubard akur tetapi tidak iktiraf keputusan pemilihan

Kenyataan rasmi Chegubard

Saya memohon maaf kepada banyak pihak termasuk media kerana telah mengelak untuk memberikan kenyataan atau sebarang komen pasca pemilihan KEADILAN 2010.

Pertama sekali saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua teman-teman yang memberikan sokongan yang amat memberansangkan kepada saya dan barisan calon - calon yang bersetuju dengan dokumen Manifestasi Anak Muda - Penerus Perjuangan Reformasi. Kita telah berjaya menggariskan dengan jelas 3 cabaran terbesar, 3 saran gerak kerja dan 5 pelaksanaan praktikal. Manifestasi Anak Muda Malaysia ialah manifesto yang jelas dan praktikal bagi mereformasi AMK dan seterusnya mampu menyerlahkan politik baru dan reformasi yang dilaungkan.

Penghargaan yang tidak terhingga kepada semua teman dari Perlis sampai ke Sabah yang bertungkus lumus menjadi jentera kempen dan pemantau proses pengundian. Kita berjaya melakukan sesuatu yang membanggakan dalam penuh tekanan 'pengaruh' dan kewangan.

Kita telah berjaya membuktikan tanpa politik naungan dan kewangan yang melimpah kita mampu menang jika semua dijalankan secara telus.

Saya telah menghantar bantahan bertulis. Bantahan yang telah menyenaraikan perbagai kepincangan ini tidak mendapat respon bertulis setakat ini.

Saya dengan ini menyatakan akur apa yang berlaku tetapi sama sekali tidak mengiktiraf keputusan pemilihan KEADILAN 2010. Saya masih juga menantikan penjelasan bertulis dalam perkara yang saya bangkitkan.

Saya tidak kecewa kerana saya tewas, kalau kecewa pun adalah kerana saya tidak dapat melaksanakan pembaharuan dalam AMK yang saya dan teman-teman amat yakin mampu menyerlahkan politik reformasi yang kita laungkan selama ini yang telah digariskan dengan jelas dalam Manifestasi Anak Muda Malaysia.

Yang dibangkitkan ialah soal ketelusan bukan siapa kalah atau menang. Kita sering mempersoalkan ketelusan SPR namun apabila kita berdepan dengan cabaran yang sama kita gagal melaksanakan ketelusan tersebut.

Melaksanakan agenda 1 anggota 1 undi adalah satu penciptaan sejarah yang berani. Amat memahami ini proses baru dan banyak kelemahan, tetapi tidak sama sekali berkompromi apabila alasan baru itu sebagai alasan untuk melakukan ketidak telusan dan 'menyapu dibawah pemaidani'.

Pertikaian muncul dari proses penamaan pemilihan cabang, pencalonan jawatan pusat dalam mesyuarat cabang, proses pengundian pusat sehinggalah pemilihan Pengerusi Tetap dengan cara angkat tangan. Semua yang hadir termasuk pemerhati dan media menyaksikan bagaimana undi angkat tangan memilih pengerusi tetap dalam Kongres AMK Pusat pun kiraannya ditipu.

Sehubungan dengan itu saya juga menolak semua jawatan lantikan yang bakal ditawarkan selagi tidak mendapat penjelasan bertulis mengenai apa yang saya bangkitkan dalam bantahan. Ini bukan soal jawatan tapi soal ketelusan. Jika saya menerima lantikan dalam keadaan aduan saya juga gagal diperjelas secara bertulis ini akan membawa erti saya berkompromi dengan sesuatu yang saya pertikaikan sendiri.

Jawatan bukan alasan untuk bekerja. Saya tegaskan tanpa jawatan peringkat pusat saya akan terus setia dalam memperkasakan parti. Saya masih yakin KEADILAN merupakan parti terbaik dalam melaksanakan reformasi dalam negara. Namun KEADILAN juga seharusnya sedia dalam menjamin demokrasi yang telus dalam parti.

che'GuBard

Sharpshooter :- Terjawab sudah segala fitnah yang mengatakan Chegubard akan keluar parti dan ada yang mengatakan Chegubard akan ikut jejak Zaid Ibrahim. Cukuplah...jangan ditambah dosa memfitnah.

Analisa keputusan pemilihan AMK Keadilan 2010 menyaksikan Chegubard menang di Negeri-Negeri Semenanjung dengan majoriti 119 undi.

Di Perlis Chegubard menang 2 Cabang dari 3 Cabang dan keputusan keseluruhan negeri Perlis Chegubard menang majoriti 17 undi.

Di Kedah Chegubard menang 10 Cabang dari 15 Cabang dan keputusan keseluruhan negeri Kedah Chegubard menang dengan majoriti 270 undi.

Di P.Pinang Chegubard menang 9 Cabang dari 13 Cabang dan keputusan keseluruhan negeri P.Pinang Chegubard menang dengan majoriti 184 undi.

Di Perak Chegubard menang 9 Cabang dari 24 Cabang dan 1 Cabang keputusan seri. Keputusan keseluruhan negeri Perak, Chegubard tewas dengan 86 undi.

Di Selangor Chegubard menang 9 Cabang dari 22 Cabang dan keputusan keseluruhan negeri Selangor, Chegubard tewas dengan 109 undi.

Di Negeri Sembilan tempat kelahiran Chegubard, Chegubard menang 6 Cabang dari 8 Cabang dan keputusan keseluruhan Negeri Sembilan, Chegubard menang dengan majoriti 160 undi.

Di Melaka tempat kelahiran pencabarnya, Chegubard menang 4 Cabang dari 6 Cabang tetapi keputusan keseluruhan negeri Melaka, Chegubard tewas dengan 20 undi sahaja.

Di Johor, Chegubard menang 11 Cabang dari 26 Cabang, keputusan seri di 2 Cabang dan 5 Cabang pemilihan AMK gagal dilaksanakan. Keputusan keseluruhan negeri Johor, Chegubard kalah tipis dengan 2 undi sahaja.

Di Pahang, Chegubard menang 5 Cabang dari 14 Cabang, keputusan seri di 2 Cabang. Keputusan keseluruhan negeri Pahang, Chegubard tewas dengan 99 undi.

Di Kelantan, Chegubard menang 3 Cabang dari 14 Cabang. Keputusan keseluruhan negeri Kelantan, Chegubard tewas 185 undi.

Di Terengganu, Chegubard menang 2 Cabang dari 8 Cabang dan 1 Cabang keputusan seri. Keputusan keseluruhan negeri Terengganu, Chegubard tewas 38 undi.

Di Wilayah Persekutuan, Chegubard menang 6 Cabang dari 11 Cabang, 1 Cabang keputusan seri dan 1 Cabang gagal melaksanakan pemilihan. Keputusan keseluruhan Wilayah Persekutuan Chegubard menang dengan majoriti 27 undi.

Jumlah keseluruhan undi di Negeri-Negeri Semenanjong, Chegubard menang dengan majoriti 119 undi.

Manakala keputusan pengundian di Sabah menyaksikan di 3 Cabang iaitu di Batu Sapi, Libaran dan Sandakan menimbulkan kontroversi dan aduan serta laporan telah dihantar malah saksi hidup juga telah beri keterangan di Pejabat Pusat Parti di Tropicana tetapi hingga kini masih belum terima jawapan bertulis dari Pusat. Di Batu Sapi jumlah AMK yang keluar mengundi hampir 600 ahli menjadi isu besar.

Di Sarawak pula, hingga kini tiada laporan terpeinci di setiap cabang dipaparkan di laman web rasmi Parti Keadilan Rakyat.

Semua keputusan pemilihan di Cabang di seluruh Malaysia ditarik balik di laman web rasmi Parti Keadilan Rakyat sehari selepas sharsphooter dedahkan keputusan yang meragukan sila klik di sini. Selepas itu hingga kini, tiada lagi keputusan rasmi yang dipaparkan oleh laman web parti.

Inilah salah satu sebab mengapa Chegubard tidak iktiraf keputusan pemilihan dan semasa Kongres di Selangor, Pengerusi Tetap AMK hanya umumkan Shamsul Iskandar dan yang lain sebagai pemenang tanpa mengumumkan berapa jumlah undi Shamsul dan Chegubard perolehi.

Jangan pula salahkan orang yang melapor kepincangan tetapi sepatutnya salahkan orang yang melakukan kepincangan.

* KUASA RAKYAT KUASA KERAMAT *
Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...
Amizudin Ahmat (Din Binjai)
http://sharpshooterblogger.blogspot.com/