SharpShooter Followers

Wednesday, December 08, 2010

umno 3P - penipu, perkauman, pengkhianat.

UMNO atau United Malays National Organisation di tubuhkan secara rasmi di Istana Besar, Johor Bahru pada 11 Mei 1946.

Umno percaya Umno adalah melayu dan melayu itu adalah Umno. Pada ketika itu Sultan dianggap simbol ‘Ketuanan Melayu’. Tetapi pada masa sekarang Umno tidak lagi menggangap Sultan sebagai simbol: Ketuanan Melayu, tetapi mahu Umno menjadi ‘Ketuanan Melayu’ supaya boleh di anggap hero dan lebih releven untuk membela orang melayu.

Pada era zaman Mahathir tidak hairanlah di sebabkan gila kuasa, Umno sanggup mengkhianati Raja-raja dengan menghapuskan kekebalan kuasa raja-raja melayu itu sendiri.

Umno sebenarnya hanya sebuah parti yang hanya pandai mengambil kesempatan menjadi hero segera memerdekakan negara tanpa mengangkat senjata dan menumpahkan darah. UMNO dan Utusan Melayu ketika itu mengambil kesempatan meniup api perkauman dengan mengadakan demonstrasi jalanan dan memujuk semua bangsa melayu di tanah melayu menyokong mereka bersatu menentang Malayan Union yang di perkenalkan oleh Inggeris.

Perlaksanaan dasar Malayan Union diterima oleh orang bukan melayu kerana mereka mendapat taraf kewarganegaraan dan hak yang sama. Malayan Union memberikan hak kerakyatan berdasarkan prinsip jus soli. Jus soli bermakna hak mendapat kerakyatan di sebuah negara dengan berdasarkan kelahiran di negara itu.

Selanjutnya di sini.


* KUASA RAKYAT KUASA KERAMAT *
Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...
Amizudin Ahmat (Din Binjai)
http://sharpshooterblogger.blogspot.com/