SharpShooter Followers

Tuesday, February 07, 2012

Gambar-gambar memperingati tahun ke 3 Kerajaan Perak dirampas


Sempena memperingati tahun ke-3 berlakunya rampasan kuasa @ kudeta pada 6 Februari 2009 lalu, pimpinan Pakatan Rakyat Perak telah mengadakan himpunan yang aman dan ringkas pagi tadi dibawah Pokok Demokrasi, Taman Istana, Ipoh.

Pimpinan tertinggi ketiga-tiga parti Pakatan Rakyat Perak meluangkan masa bersama-sama orang ramai yang turut serta memperingati hari gelap yang bersejarah itu. Dato Seri Nizar yang mengepalai acara pagi ini begitu bersemangat untuk mengingatkan peristiwa kudeta itu bersama-sama pimpinan Pakatan Perak yang lain.

Biarpun masyarakat Cina menyambut Chap Goh Mei pada hari ini, namun begitu pimpinan Pakatan Rakyat Perak yang berketurunan Tionghua tetap mengenakan pakaian hitam bagi menggantikan pakaian merah yang sepatutnya mereka pakai demi menyampaikan mesej mengenai demokrasi hitam yang berlaku tiga tahun lalu.

Majlis yang dihadiri hampir kesemua Ahli Parlimen (MP) dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pakatan Rakyat Perak itu dimulakan dengan nyanyian lagu Negaraku dan diikuti oleh ucapan daripada pimpinan PAS, DAP dan PKR.

Diakhir acara, aksi secara simbolik dilakukan apabila belon berwarna hitam bersama sepanduk 'The End of 1 Black Perak' dilepaskan ke udara.


Pimpinan Pakatan Rakyat Perak

Juruacara majlis, YB Wong Kah Woh (Adun Canning)

Ucapan oleh YB Dr Lee Boon Chye, wakil PKR Perak

Pesuruhjaya Pas Perak, Tuan Haji Abu Bakar Hussain menyampaikan ucapannya

Pengerusi DAP Perak, YB Dato Ngeh Koo Ham

Plak Demokrasi yang menjadi tanda ingatanCebisan daripada plak ini yang dimusnahkan oleh MBI dan dilelong kepada orang ramai

YB V. Sivakumar, Speaker Perak menceritakan detik-detik berlakunya kudeta
DS Nizar menyampaikan ucapannya


Acara memotong riben untuk melepaskan belon hitam
DS Nizar berbual bersama orang ramai dan wakil NGO yang hadir

Wartawan juga turut menemubual DS Nizar dan Dato Ngeh Koo Ham

Mat Saman Kati, Pyanhabib dan lain-lain bergambar bersama Dr Muhaimin

DS Nizar mengucapkan terima kasih diatas kerjasama pihak polis yang membenarkan perhimpunan aman pagi ini - sumber http://ajijoi.blogspot.com


Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...
Amizudin Ahmat (Din Binjai)
http://sharpshooterblogger.blogspot.com/