SharpShooter Followers

Wednesday, February 29, 2012

Nafi keganasan, Umno bohong terang-terangan

Kenyataan pemimpin Umno menafikan ahli mereka terlibat dengan insiden keganasan di Padang Kota, Pulau Pinang, Ahad lalu, menunjukkan parti itu berbohong secara terang-terangan, kata Adun Pantai Jerejak, Sim Tze Tzin.

Beliau mengulas kenyataan Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor yang menafikan Umno terlibat dalam kejadian itu.

“Kenyataan ini menunjukkan pembohongan secara terang-terangan. Video dan gambar diambil di tempat kejadian menunjukkan kehadiran pemimpin Umno di peringkat bahagian. Kita semua tahu siapa dalang di sebalik kejadian ini.

“Saya tidak sangka pemimpin Umno dari pusat boleh bohong..Isunya kalau tahu silap mereka kena minta maaf,” kata Sim ketika dihubungi keadilandaily.

Pada Ahad lalu, sekumpulan ahli Umno dan Perkasa menganggu Himpunan Hijau di sudut pidato, Padang Kota, Esplanade Pulau Pinang ketika ketua menteri, Lim Guan Eng sedang berucap.

Perhimpunan itu sebagai tanda sokongan terhadap Himpunan Hijau yang diadakan di Kuantan bagi membantah pembinaan loji nadir bumi oleh Lynas Advanced Material Plant (LAMP) di Gebeng.

Ekoran kekecohan ketika kejadian, seorang pemberita akhbar Kwong Jit Poh turut dicederakan penyokong Umno dan menerima lapan jahitan di tangannya.

Menyifatkan kejadian itu sebagai keganasan politik yang dipelopori Umno, Sim mencabar pemimpin parti itu meminta maaf kepada wartawan terbabit.

“Pemberita hanya jalankan tugas mereka. Kita tahu wartawan yang jalankan tugas tidak harus ditumbuk atau diganas,” tegasnya lagi.

Menurut Tsim lagi, kejadian keganasan itu seumpama itu bukan sahaja berlaku di Pulau Pinang, tetapi di turut berlaku di Pahang- negeri kelahiran perdana menteri- apabila Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar hampir ditumbuk.

“Di Sembrong, kawasan menteri dalam negeri sendiri juga berlaku keganasan di mana kereta Datuk Seri Anwar Ibrahim kemek dan cerminnya dipecahkan oleh penyokong Umno.

“Kejadian ini berlaku di Negeri Sembilan dan banyak tempat, semuanya dilakukan oleh desperado Umno. Mereka desperate dengan kemaraan Pakatan Rakyat,” katanya.
Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...
Amizudin Ahmat (Din Binjai)
http://sharpshooterblogger.blogspot.com/