SharpShooter Followers

Saturday, September 11, 2010

Benarkah Anwar berkecuali...

SHAH ALAM, 10 Sept — Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak mahu namanya turut diheret dalam saingan jawatan timbalan presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) kali ini yang dijangka sengit.

“(Perkara) ini adalah biasa dalam proses demokratik,” kata Penasihat PKR ini hari ini.

Anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR Datuk Zaid Ibrahim mendakwa wujud taktik kotor untuk menjejaskan peluang beliau bertanding pada pemilihan kali ini.

Sekumpulan 20 Ahli Parlimen PKR dan majoriti ADUN dari Selangor dan Negeri Sembilan menyatakan sokongan kepada Naib Presiden Azmin Ali untuk bertanding jawatan nombor dua parti itu.

Mereka juga menafikan dakwaan bahawa Azmin menyerang Zaid.

Ketika ditemui pemberita pada majlis rumah terbuka kerajaan negeri Selangor di sini hari ini, Anwar yang juga Ketua Umum Pakatan Rakyat berkata, parti telah merangka kod etika untuk dipatuhi oleh calon-calon yang bertanding.

Anwar berkata, pemilihan langsung PKR memberikan setiap ahli peluang untuk memilih pemimpin, satu langkah yang berada dalam hala tuju yang betul.

Katanya, di bawah sistem lama hanya perwakilan yang boleh mengundi, sekali gus terdedah kepada manipulasi dan rasuah.

PKR meminda perlembagaan tahun lalu untuk memberikan setiap ahli hak untuk mengundi.

Kira-kira 400,000 ahli dari 218 cabang akan mengundi pada pemilihan julung kali yang bermula Oktober hingga November ini.

Terdahulu...Di sebalik “kehangatan” menjelang pemilihan bahagian dan pusat PKR, Majlis Muafakat Kepemimpinan Selangor mengesyorkan agar Datuk Seri Anwar Ibrahim mengambil alih jawatan Presiden manakala isterinya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail pula menyandang jawatan nombor dua.

Majlis itu mengesyorkan tindakan tersebut jika usaha berkompromi mengelakan pertandingan sengit — yang dikhuatiri mencetuskan “politicking” melampau — dengan mengekalkan status-quo gagal.

Anwar yang juga Ketua Umum Pakatan Rakyat merupakan Penasihat PKR.

Awal minggu ini sekumpulan Ahli Parlimen, senator dan ADUN dari Selangor dan Negeri Sembilan menyatakan sokongan kepada Azmin Ali untuk bertanding kerusi nombor dua.

Anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR Zaid Ibrahim juga melahirkan hasrat untuk bertanding jawatan itu jika Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim tidak turun gelanggang.

Bagi mengelakkan persekitaran pemilihan yang tidak sihat, majlis itu yang dikatakan diketuai 19 pemimpin peringkat cabang dari Selangor, mahu Dr Wan Azizah dan Senator Dr Syed Husin masing-masing dikekalkan sebagai Presiden dan Timbalan Presiden.

“Dengan ini, calon-calon yang telah menawarkan diri untuk bertanding bagi jawatan Timbalan Presiden hendaklah menarik diri,” kata Majlis Muafakat Kepemimpinan PKR Negeri Selangor dalam satu kenyataan dikeluarkan di Petaling Jaya hari ini.

Kenyataan itu ditandatangani oleh Syed Shahir Syed Mahamud selaku Pengerusi majlis itu dan Abd Kudus Omar sebagai timbalannya.

Syed Shahir merupakan Ketua PKR Kelana Jaya dan Timbalan Pengerusi PKR Selangor manakala Abd Kudus pula Ketua PKR Tanjung Karang.

Kata kenyataan itu, majlis itu telah memutuskan bahawa usaha-usaha strategis perlu dilakukan untuk mempastikan supaya proses pemilihan kepimpinan PKR dapat dilaksanakan secara demokratik dan harmonis seterusnya benar-benar dapat memperkasa perpaduan serta kejituan kepemimpinan parti pada masa depan.

Azmin juga merupakan pengerusi PKR Selangor.

PKR buat julung kali mengadakan pemilihan dengan membolehkan setiap ahli mengundi.

Pemilihan peringkat bahagian bermula 17 September ini manakala peringkat pusat pula selama tiga minggu secara berperingkat bermula minggu ketiga bulan depan.

Majlis itu berkata pihaknya amat menyedari bahawa PKR adalah parti harapan rakyat untuk mengemudi negara Malaysia yang lebih adil dan sejahtera.

“Oleh itu, PKR erlu menerapkan budaya politik baru yang harmonis, telus dan adil sebagai prinsip amalannya.

“Maka, amalan-amalan 'politicking' dan budaya politik kotor seperti yang telah membarah pada tubuh parti lawan hendaklah disekat dan dimusnahkan sejak dari awal lagi,” katanya.

Malah majlis tersebut juga menambah, wujud beberapa gejala negatif sebahagian kecil calon-calon yang ingin bertanding pelbagai jawatan dalam parti di pelbagai peringkat, boleh mencalarkan imej parti dan ia amatlah dikesalkan.

“Kami berpandangan ia harus ditangani segera dengan bijaksana oleh barisan kepimpinan parti di semua peringkat.

“Justeru itu beberapa pendekatan baru dalam mengurus proses pemilihan barisan pimpinan parti perlulah diperhalusi dan diolah.

“Kami berpandangan usaha ini perlu bermula dengan penyelesaian konflik pemilihan jawatan timbalan presiden parti,” kata majlis itu lagi.* KUASA RAKYAT KUASA KERAMAT *
Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...
Amizudin Ahmat (Din Binjai)http://sharpshooterblogger.blogspot.com/